Latest Entries »

V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, 9-11 maja 2014

www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.pl

Festiwal rozwinął się jako naturalna konsekwencja Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, które obecnie są jego częścią. Trudem organizacji imprezy zajmuje się  Centrum Kultury Zamek , zaś partnerem  odpowiedzialnym za całą część piwną i piwowarską jest firma Cerevisia.

Co roku w drugi weekend maja na Festiwal przyjeżdżają tysiące wielbicieli dobrego piwa z całej Polski i z zagranicy. Dziesiątki gatunków piw, wystawy, szkolenia, prezentacje kulinarne, koncerty, konkursy, dobre jedzenie, brak mainstreamowych marek – to wszystko składa się na niepowtarzalne wydarzenie, wyróżniające się na tle innych tego typu projektów w Polsce.

To już dziś – zapraszamy na esplanadę Stadionu Miejskiego we Wrocławiu!

Piwo i czekolada

piwo_i_czekoladaCerevisia i E.Wedel zapraszają  na degustację

PIWO I CZEKOLADA

Kiedy?

22 marca 2014 (sobota), godz. 14.00

Gdzie?

Zakład Usług Piwnych, ul. Ruska 34, Wrocław

Podczas spotkania poznasz tajniki prawidłowej degustacji różnych gatunków piw, dowiesz się co nieco o historii danego stylu, o browarze, który prezentowane piwo uwarzył. Będziemy dopasowywali piwa do różnych rodzajów czekolady  od E.Wedla oraz najlepszych producentów na świecie (m.in. Amadei, Valrhona, Marcolini). A może odwrotnie – będziemy dopasowywali czekolady do różnych gatunków piw :-)

Stout Mikkelera leżakowany w beczce po Calvadosie, czy raczej Mikkeller Black Tokyo Horizon

którego stouta wolicie spróbować?

Oprócz tego przegląd piw z włoskiego Baladina, gwiazdorski polski porter oraz niespodzianki.

Przed spotkaniem sugerujemy  zrezygnowanie z intensywnych aromatów czosnku i cebuli, a także z nadmiaru przypraw, żeby nie zubażać wrażeń z degustacji.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia), organizatorka Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, współorganizatorka Festiwalu Dobrego Piwa, animatorka wielu innych mniejszych i większych wydarzeń piwnych i piwowarskich, znawczyni piwa i piwowar domowy od 10 lat, oraz Daniel Mielczarek, pracownik firmy E. Wedel oraz miłośnik czekolady.
Cena: 100 zł
Ilość miejsc: 20

Prosimy o zgłoszenie chęci uczestnictwa mailem na adres: agnieszka@cerevisia.pl

Można też będzie zakupić bilety na degustację w Zakładzie Usług Piwnych.

UWAGA! Jeśli nie otrzymasz maila zwrotnego w ciągu 1 dnia roboczego, może to oznaczać, że zgłoszenie do nas nie dotarło. Prosimy wtedy o kontakt telefoniczny: 71 397 02 06 lub 502 262 911

Piwa na zimowe wieczory w ZUPie.

IMG_5266

Pierwsze spotkanie degustacyjne już za nami!

Zima, choć za oknem jakby wiosną wieje. Ale nie daliśmy się zwieść pozorom i zaplanowaliśmy  degustację piw odpowiednich do pory roku. Podano w następującej kolejności:

Horny Devil (AleSmith Brewery) – Belgian blond strong ale

Cuvée De Noël (Brasserie St. Feuillien) – Belgian dark strong ale

Red Giant (Element Brewing Company) – American amber ale

White Oak (The Bruery) – blend 50% wheatwine

leżakowanego w beczce po Bourbonie i 50% blond strong ale

Dark Force (Handbryggeriet) – wheat RIS

Schorschbock 20% (Schorschbräu) -  Eisbock

# 100 (Nøgne Ø) – American barleywine

Alaskan Smoked Porter (Alaskan Brewing)

Trappist Westvleteren 12 (Brouwerij Westvleteren)

Mniej więcej w  środku degustacji przepłukaliśmy kubki smakowe domową wersją American Pale Ale chmieloną na zimno.

Tak dużo? A miało by tylko siedem! Tak, jednak dzięki uprzejmości Zakładu Usług Piwnych oraz jednego z uczestników spotkania wzbogaciliśmy się o kilka niespodziankowych próbek .

IMG_5203Zanim jednak piwo polało się do kielichów uczestnicy zaczerpnęli kilka łyków teorii:

- jak się przygotować do degustacji

- co wpływa na wrażenia sensoryczne

- których zmysłów używamy w trakcie degustacji

- w jakiej temperaturze i szkle należy serwować poszczególne gatunki piw

- w jakiej kolejności należy podawać piwa

IMG_5275

Zmysły zostały przygotowane i mogliśmy przejść do degustacji. Piwa oczywiście w odpowiedniej kolejności, szkle i temperaturze – choć niektóre trzeba było nieco ogrzać w dłoniach.

IMG_5215Każde piwo zostało osobno zaprezentowane – uczestnicy uzyskali informacje na temat browaru, który je uwarzył, usłyszeli krótką historię gatunku oraz opis najważniejszych cech danego stylu.

IMG_5250W trakcie degustacji uczestnicy nie tylko zadawali pytania prowadzącej, ale również wypowiadali swoje opinie i rozmawiali o prezentowanych trunkach. Różne były wybory piw, które najbardziej smakowały, ale wszyscy byliśmy zgodni co do faktu, że wszystkie piwa były na wysokim poziomie i (oprócz jednego, nieco utlenionego w przyjemnym, figowym stylu, ale za to nieco pustego w smaku) – u szczytu swojej formy.

IMG_5306W planie kolejne spotkania z tego cyklu – bliższe informacje już wkrótce.

Dziękuję ekipie Zakładu Usług Piwnych oraz Gościom za dobrze spędzone sobotnie popołudnie:-)

Marusia

Więcej zdjęć na FB

 

 

 

Szkolenie sensoryczne dla piwowarów domowych

Relacja na stronie Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej – klik!

Relacja na stronie Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej – klik!

Kiedy?

1 lutego 2014 (sobota), godz. 14.00

Gdzie?

Zakład Usług Piwnych, ul. Ruska 34, Wrocław

Zapraszamy na degustację 7 wyjątkowych, rzadko spotykanych w Polsce piw o właściwościach mocno rozgrzewających, czyli w sam raz na zimowe wieczory. Podczas spotkania poznasz tajniki prawidłowej degustacji, dowiesz się co nieco o historii danego gatunku, o browarze, który to piwo uwarzył. Zanim wydasz kilkadziesiąt złotych na butelkę piwa w sklepie dowiesz się, czy smakuje Ci wędzony porter, imperialne amerykańskie bursztynowe ale, belgijskie złote mocne ale, czy amerykański barley wine leżakowany w beczkach po bourbonie. A może eisbock? A może będziesz wolał uwarzyć takie piwo w domu – wersja domowa jednego z gatunków też będzie obecna.

Ze względu na moc piw zalecamy przed spotkaniem zjedzenie co najmniej drugiego śniadania :-)

Jednocześnie sugerujemy  zrezygnowanie z intensywnych aromatów czosnku i cebuli, a także z nadmiaru przypraw, żeby nie zubażać wrażeń z degustacji.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia), organizatorka Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, współorganizatorka Festiwalu Dobrego Piwa, animatorka wielu innych mniejszych i większych wydarzeń piwnych i piwowarskich, znawczyni piwa i piwowar domowy od 10 lat.
Cena: 100 zł
Ilość miejsc: 20

 

Prosimy o zgłoszenie chęci uczestnictwa za pomocą poniższego formularza zgłoszeniowego – zainteresowanym prześlemy mailem informacje dotyczące wpłaty.

UWAGA! Jeśli nie otrzymasz maila zwrotnego w ciągu 1 dnia roboczego, może to oznaczać, że zgłoszenie do nas nie dotarło. Prosimy wtedy o kontakt telefoniczny: 71 397 02 06 lub 502 262 911 lub email: agnieszka@cerevisia.pl

*(oznacza pole wymagane)

Zapraszamy Piwowarów na kolejne spotkanie w Zakładzie Usług Piwnych, ul. Ruska 34, Wrocław.

Obecnie rejestracja spotkań odbywa się przy pomocy formularza na stronie Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej – zapraszamy do obserwacji!

Identyfikacja gatunków w ciemno, wymiana doświadczeń, pogłębienie wiedzy o zaletach i wadach swojego piwa, a przede wszystkim znakomita okazja do zawarcia nowych znajomości oraz podtrzymania starych :-)

Najbliższe spotkanie: ……………

Warunki uczestnictwa:

- przygotowanie na spotkanie 4 x 0,5 l piwa z wybranej przez Ciebie warki do degustacji przez zgromadzonych piwowarów domowych. Jeśli masz jakieś piwo zepsute, które chciałbyś skonsultować pod kątem „dlaczego tak się stało”, to weź też jedną butelczynę dodatkowo. Jednak bazą powinny być piwa pijalne :)

UWAGA! Wspólnej ocenie przez wszystkich uczestników zostanie poddane 8 ze zgłoszonych piw (wyboru dokonamy wspólnie już po przybyciu na spotkanie), w podziale na 2 grupy degustacyjne – resztę spożyjemy w trakcie piwowarskich rozmów na tematy różne.

- po uzyskaniu potwierdzenia udziału (ilość uczestników ograniczona do 20!) stawienie się w ZUPie o wyznaczonej godzinie w wyznaczonym dniu, w dobrym humorze i formie fizycznej ;-)

Zaleca się nie spożywanie przed spotkaniem pikantnych potraw, a zwłaszcza czosnku i cebuli – wystąpi wtedy obniżona zdolność do oceny sensorycznej. Nie szalejcie też dnia poprzedniego – już wiemy, że po zbyt intensywnej sobocie weizen z pilsem może się pomylić :-p

Weźcie długopisy!

Moderator spotkania:

Agnieszka Wołczaska-Prasolik

<Marusia>


Lada moment do boju rusza kolejny mały browar, którego twórcami są piwowarzy domowi – Tomek i Marek. Miałam przyjemność ich odwiedzić prawie miesiąc temu, gdy jeszcze nie wszystko było gotowe, a panowie przestępowali z nogi na nogę i widać było, że już by się wzięli za warzenie. Zapoznajcie się zatem z tą humorystyczną fotorelacją, bo już teraz inaczej to wygląda.

W warzelni kocioł o nietypowym kształcie, a kadź filtracyjna szeroka i niska dobrze wróży tempu filtracji i wysładzania zacieru.

W pomieszczeniu obok prężą się dumnie dwa fermentory. Pierwszy ma na szczycie dodatkowe wejście, a drugi już nie. Lepiej mieć jeden otwór w fermentorze, niż dziurę w suficie ;-)

Następnie zostajemy zaprowadzeni do magazynu mięs – Tomek to znany mięsożerca, najwyraźniej i w browarze musi mieć je blisko siebie ;-)

Za tym tajemniczym pomieszczeniem kryje się leżakownia – leżaki jeszcze nie wszystkie dojechały i póki co swawolnie sobie stoją w przypadkowej konfiguracji.

W magazynie słodu – proszę bardzo, stary znajomy – śrutownik Porkert. Marek z Tomkiem już się wzięli za śrutowanie słodu, żeby za jakieś 2 tygodnie nastawić pierwszą warkę ;-)

W Pracowni Piwa będą powstawać piwa górnej fermentacji, które będą dostępne już podczas IV Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu 10-12 maja 2o13. Czekam z niecierpliwością!

Marusia

Browar Bojanowo – zanim zacznie się produkcja…

W ostatni dzień lutego mieliśmy przyjemność zwiedzić Browar w Bojanowie. Oprowadzał nas prezes Browaru Ciechan – Krzysztof Fałdowski. Bardzo mnie cieszy ta wycieczka, bo są to ostatnie chwile na obejrzenie stanu historycznego tego browaru – prace nad uruchomieniem produkcji w toku, zatem niebawem część skansenowego uroku odpłynie na karty historii. Mam tu na myśli „skansen” z lat 90-tych XX wieku, bo ten wcześniejszy w dużej mierze zostanie zachowany.

Pierwszy raz miałam okazję oglądać browar od wewnątrz, a nie tylko zza płotu. Już sam wjazd na podwórze zatem był atrakcją.

Browar zwiedzaliśmy od końca, czyli od przyszłej hali, w której będzie się odbywało butelkowanie i pasteryzacja. Pasteryzacja tylko części produkcji – niepasteryzowane piwo też będzie w ofercie.  Następnie odwiedziliśmy imponującą leżakownię. Duuuużo tanków, z czego niektóre przeogromne! Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczenie frontu tanków w jednym pomieszczeniu

a reszty – w innym, chłodzonym agregatami, zapleczu technicznym.

W niektórych tankach jest jeszcze dobrze wyleżakowane piwo Szwejka – obecnie wylewane. Aromat unoszący się świadczy o tym, że nie ma czego żałować :-D

Na warzelni jak to na warzelni – kadzie zacierne i warzelne. A gdzie kadź filtracyjna? Nie ma!  Zamiast niej stoi sobie taki potwór filtracyjny, czyli filtr zacierny:

Byliśmy też w magazynie słodu i śrutowni, w której piękny, stary śrutownik i zapach słodu, który się utrzymuje mimo upływu ładnych paru lat od zamknięcia Browaru zatrzymał nas na dłuższą sesję fotograficzną.

Skoro zaczęliśmy od rozlewu, to kończymy gdzie? W słodowni. Słodownia klepiskowa, też jest powoli przygotowywana do uruchomienia. Jednorazowo na klepisko mieści się 5 ton jęczmienia, wszystko ręczna robota.

Następnie na sita do suszenia

i do odkiełkownicy

Piękny kawał historii piwowarstwa – po obejrzeniu tego cuda tym bardziej się cieszę, że zostanie on ponownie uruchomiony, w dodatku z zachowaniem wszystkich funkcjonujących i możliwych do adaptacji elementów. Zapraszam do obejrzenia zdjęć w Galerii i na FB – w tej fotorelacji jedynie ich mały wycinek, głównie dla objaśnienia funkcji niektórych sprzętów.