IMG_5266

Pierwsze spotkanie degustacyjne już za nami!

Zima, choć za oknem jakby wiosną wieje. Ale nie daliśmy się zwieść pozorom i zaplanowaliśmy  degustację piw odpowiednich do pory roku. Podano w następującej kolejności:

Horny Devil (AleSmith Brewery) – Belgian blond strong ale

Cuvée De Noël (Brasserie St. Feuillien) – Belgian dark strong ale

Red Giant (Element Brewing Company) – American amber ale

White Oak (The Bruery) – blend 50% wheatwine

leżakowanego w beczce po Bourbonie i 50% blond strong ale

Dark Force (Handbryggeriet) – wheat RIS

Schorschbock 20% (Schorschbräu) -  Eisbock

# 100 (Nøgne Ø) – American barleywine

Alaskan Smoked Porter (Alaskan Brewing)

Trappist Westvleteren 12 (Brouwerij Westvleteren)

Mniej więcej w  środku degustacji przepłukaliśmy kubki smakowe domową wersją American Pale Ale chmieloną na zimno.

Tak dużo? A miało by tylko siedem! Tak, jednak dzięki uprzejmości Zakładu Usług Piwnych oraz jednego z uczestników spotkania wzbogaciliśmy się o kilka niespodziankowych próbek .

IMG_5203Zanim jednak piwo polało się do kielichów uczestnicy zaczerpnęli kilka łyków teorii:

- jak się przygotować do degustacji

- co wpływa na wrażenia sensoryczne

- których zmysłów używamy w trakcie degustacji

- w jakiej temperaturze i szkle należy serwować poszczególne gatunki piw

- w jakiej kolejności należy podawać piwa

IMG_5275

Zmysły zostały przygotowane i mogliśmy przejść do degustacji. Piwa oczywiście w odpowiedniej kolejności, szkle i temperaturze – choć niektóre trzeba było nieco ogrzać w dłoniach.

IMG_5215Każde piwo zostało osobno zaprezentowane – uczestnicy uzyskali informacje na temat browaru, który je uwarzył, usłyszeli krótką historię gatunku oraz opis najważniejszych cech danego stylu.

IMG_5250W trakcie degustacji uczestnicy nie tylko zadawali pytania prowadzącej, ale również wypowiadali swoje opinie i rozmawiali o prezentowanych trunkach. Różne były wybory piw, które najbardziej smakowały, ale wszyscy byliśmy zgodni co do faktu, że wszystkie piwa były na wysokim poziomie i (oprócz jednego, nieco utlenionego w przyjemnym, figowym stylu, ale za to nieco pustego w smaku) – u szczytu swojej formy.

IMG_5306W planie kolejne spotkania z tego cyklu – bliższe informacje już wkrótce.

Dziękuję ekipie Zakładu Usług Piwnych oraz Gościom za dobrze spędzone sobotnie popołudnie:-)

Marusia

Więcej zdjęć na FB

 

 

 

« »